Opryski preparatem chwastobójczym

Rynek środków wykorzystywanych w rolnictwie jest nad Wisłą bardzo rozbudowany, czemu trudno się dziwić. Wszak rolnictwo jest w Polsce od zawsze bardzo ważnym działem gospodarki, zaopatrującym przemysł spożywczy w ogromną ilość surowców. Wiele owoców pracy rolnika konsumujemy bezpośrednio, jak warzywa czy owoce. Zboża z kolei stanowią podstawę wyrobu różnych rodzajów mąki, dzięki którym możemy każdego dnia cieszyć się świeżym i pysznym pieczywem. Aby wszystko to było możliwe, o uprawy należy odpowiednio zadbać. Wspomniane przed chwilą środki nierzadko opierają się na syntetycznie uzyskanych związkach chemicznych, co budzi kontrowersje. Rolnictwo ekologiczne często całkowicie odrzuca chemiczne dodatki, stawiając na naturalne nawozy oraz sposoby walki z chwastami i szkodnikami.
Jednak przy dużym areale upraw, gdzie bardzo ważna jest efektywność i wydajność, nie da się odejść od wyrobów chemicznych. Dlatego stosowane są opryski środkami chwastobójczymi o wysokiej skuteczności. Rezultaty takich działań robią spore wrażenie. Korzystając z herbicydów (tak określa się preparaty zwalczające chwasty), można znacząco poprawić wydajność upraw i ograniczyć straty wynikające z rozwoju nieproszonych gości. Poszczególne typy herbicydów radzą sobie doskonale z różnymi gatunkami chwastów, które nie są przecież jednorodne i cechują się zmienną odpornością czy cyklem rozwojowym. Opryski stosuje się standardowo jesienią po siewie (w przypadku zbóż ozimych), a także wiosną (w przypadku zbóż jarych, ale także ozimych – jako oprysk uzupełniający).