Jakie środki chwastobójcze w jęczmieniu

Jęczmień jest zbożem uprawianym bardzo często i znajdującym szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w browarnictwie. To właśnie z jęczmienia produkowane są najbardziej popularne rodzaje słodów, które potem są wykorzystywane do produkcji piwa. Piwo jest z kolei jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, więc zapotrzebowanie na jęczmień jest niemałe – zwłaszcza na odmiany szczególnie pożądane w piwowarskim świecie. To czy jęczmienia nie zabraknie, zależy od tego, jak będą się miały jego uprawy. Czynnikiem, który może poważnie uszczuplić roczny plon jęczmienia są chwasty. Ich obecność jest problemem zawsze, ponieważ rośliny te rywalizują ze zbożami o substancje mineralne i odżywcze w glebie. Jeśli chwastów przybywa w szybkim tempie, to mogą one poważnie zagrozić naszej uprawie, a to oznacza poważne straty finansowe.
Da się jednak tego wszystkiego uniknąć, stosując wobec zbóż oprysk herbicydami. Pozostaje pytanie, jakie preparaty wybrać, aby efekt był optymalny. Opcji jest niemało. Czasami jęczmień rozwija się w bardzo szybkim tempie, co generalnie jest zjawiskiem pozytywnym. Utrudnia to jednak stosowanie wielu środków chwastobójczych, które sprawdzają się przede wszystkim wtedy, kiedy zboże dopiero zostało wysiane lub jest w początkowej fazie wschodu. Sumarycznie najlepsze zbiory uzyskamy, gdy odchwaszczenie będzie dwuetapowe – oprysk główny jesienią i korekcyjny na wiosnę.