Chwasty w zbożu jarym

Odchwaszczanie na polu uprawnym nie może być dla rolnika kwestią wyboru, ale podstawową koniecznością. Tylko poprzez odpowiednio wcześnie podjęte kroki można doprowadzić do sytuacji, w której niechciane rośliny zostaną skutecznie pokonane i przestaną szkodzić uprawom. Gra jest warta świeczki, ponieważ wysoka aktywność chwastów może prowadzić do poważnych strat ekonomicznych w ramach gospodarstwa. Narażone na to są praktycznie wszystkie gatunki zbóż, a także rośliny oleiste (w polskich warunkach głównie rzepak) jak też bulwiaste (ziemniaki, buraki). W naszym kraju bardzo powszechnie uprawia się gatunki zbóż jarych, czyli takich, które są wysiewane wiosną i nie przechodzą w procesie wegetacji okresu zimowania. Ich cykl rozwojowy jest zatem przyspieszony.

Wiosna jest z punktu widzenia aktywności chwastów czasem problematycznym, albowiem w tych miesiącach szkodliwe rośliny rozwijają się bardzo dynamicznie. Dlatego ważne jest, aby zastosować oprysk z wykorzystaniem najwłaściwszego preparatu o potwierdzonej skuteczności. W chwili obecnej na polskim rynku mamy około setki różnych preparatów, za pomocą których można odchwaszczać zboża jare. Wiele z nich opiera swoje działanie na tych samych składnikach aktywnych, więc nierzadko możemy kupić tanio środek o skuteczności zbliżonej do znacznie droższego. Trzeba zwracać uwagę na stężenie substancji aktywnej w produkcie chwastobójczym – nie może być ono zbyt małe, ponieważ oprysk stanie się mniej wydajny lub zwyczajnie nie zwalczy intruzów zgodnie z oczekiwaniami.